Pulkabacke i Valla

bilden föreställer pulkabacke i Valla

I Vallabackarna nära Gamla Linköping och nära Valla fritidsområde hittar du en fantastisk pulkabacke. Det är nämligen denna pulkabacke i Valla som för den infödde Linköpingsbon även är omtalad som Vallabackarna. Varför kallar man området för ”Vallabackarna” i plural och inte Vallabacken i singular? Det har jag tyvärr ingen bra förklaring till. Men sannolikt ligger det fler backar i Valla. Det är kanske så att denna pulkabacke i Valla är en av det sammanlagda antalet av backar som tillsammans utgör Vallabackarna. Jag kan tyvärr inte framtvinga en bättre förklaring.

Året 2020 är kantat av mycket aktivitet som minst sagt har varit asocial. Detta som en följd av pandemin. I bästa fall kanske 2021 kan bjuda på större möjligheter att ses och hitta på roliga aktiviteter förhoppningsvis däribland att åka pulka i Valla. Det är med detta i åtanke jag gärna skriver några rader om vad jag uppfattar som en av vinterns roligaste aktiviteter nämligen att åka pulka.

En heldagsutflykt

Att åka i denna pulkbacke i Valla har jag provat vid ett flertal tillfällen. Detta eftersom jag är uppväxt i Linköping. Det är något speciellt med att göra en riktig dagsutflykt. Med en komplett packning med termos och stormkök bara bege sig ut i vacker nysnö i några få minusgrader. I bästa fall bjuder vädret på ett fantastiskt solsken och trots att vintern ibland är kall och bitter så är det möjligt att dessa dagar frammana ett hopp och att ana en ljusare tid.

Pulkabacke i Valla eller Vallabackarna som platsen också är omnämnd är en bra plats för dig som är på utflykt med barnfamiljen. Det är en brant backe och en relativt smal vilket innebär att du som pulkaåkare gör smart i att se upp i backen så att säga. Helt allvarligt, det är viktigt att ha ögon i nacken om du besöker denna pulkabacke i Valla. Om det är bra före kommer du att förstå varför när du ser alla småbarn liksom svischa fram i den smala nedfarten i hög hastighet.

Pulkabacke i Valla och grillad korv

Vanligt är att familjen på sin utflykt till Valla också väljer att ta med sig grillkorv och bröd. Ingenting smakar så gott som en grillad korv utomhus på vintern. I Valla-området i stort finns flera olika grillplatser men också vid backen ombesörjer kommunen flera grillar. Ett hett tips är dock att ta med dig torrt virke eller grillkol för att vara säker på att fy fyr på glöd och på grill. Du kommer att förstå varför om barnen börjar frysa och samtidigt blir hungriga.

Tillsammans med snowracer, pulka, stjärtlapp och glider är det viktigt att inse vilken mängd packning det sannolikt ändå blir för en dag i backen. Det är därför skönt att det vid denna pulkabacke i Valla också finns möjlighet att parkera relativt bilen nära backen. Med andra ord behöver du och familjen inte vandra särskilt långt innan ni är framme vilket kan underlätta, särskilt om du har yngre barn med dig.  

Valla; pulka, lekplats och Gamla Linköping

Som jag nämnde ovan består inte området endast av bara denna pulkbacke i Valla. Nej, i närheten har du även möjligheten att besöka friluftsmuseet i Gamla Linköping. I Gamla Linköping hittar du också Fenomenmagasinet. Dessutom är det nära till lekplatsen i Valla. Utan problem kan du snabbt och enkelt förbruka en vacker lördag eller en söndag här. Det är alltid svårt att garantera men jag vågar nästan påstå att om förutsättningarna är ok kommer du att få fina minnen från Vallabackarna.