Camping

Camping och ställplatser

Efter att ha läst på om camping och ställplatser på webben är den känslan som lämnar mig en aning splittrad. En webbsida som jag hittade har valt att skapa en slags karta över de camping och ställplatser som finns i hela landet. Då också inom landskapet Östergötland. För dig som läsare och besökare på Östergötland Runt är i vanlig ordning vår ambition att skriva ett relevant innehåll för dig som är campare på genomresa eller på semester i Östergötland. Jag vill att du på ett enkelt vis ska kunna navigera mellan olika alternativ som finns för dig med husbil eller husvagn. Östergötland är ett landskap med mycket att erbjuda. Campingar och ställplatser kommer som du säkert vet i olika kvaliteter.

Du har förmodligen Östergötland som ett delmål på din resa med husvagnen eller med husbilen. Men även om det är ett självklart delmål finns det absolut anledning att kartlägga ställplatser och campingar i Östergötland. Det är ett landskap som ligger relativt centrerat i vårt avlånga land. Landskapet erbjuder både inland, kust och slätt samt flera fina sjöar och andra vackra platser. Stora delar av landskapet gränsar till Småland vilket gör att landskapen också påminner lite om varandra.

Camping och ställplatser i Östergötland

Så då till Östergötland. Det är som ovan nämnts min ambition att lyfta fram olika alternativ som finns för dig som upplever camping som ett gemytligt vis på vilket du kan spendera semestern. Eller förresten, givetvis är det riktat till alla er som är i sökandet efter en fin camping och ställplats i Östergötland.

Det har egentligen ingen betydelse om ni är vänner och veteraner inom camping. Eller om ni främst bara har sett camping som ett alternativ under rådande Corona-pandemi. För på så sätt kommer sannolikt 2020 att gå till historien som det år då svenskarna och Östgötarna valde att spendera sin semester på hemmaplan. Kanske kan vi föreställa oss att år 2021 blir mindre av ett år med trängsel på campingarna runtom i landet. Kanske har trenden om en semester nära hemmaplan slagit rot och kommer att fortgå under kommande år också. Den som lever får helt enkelt se. Östergötland erbjuder i alla fall flera olika campingar och ställplatser och mitt försök är att kartlägga samtliga.

Webbstruktur för camping och ställplatser

Eftersom min ambition är att arbeta fram en sida om hela Östergötland inklusive alla kommuner är arbete med min kartläggning ändock ganska omfattande trots att det bara berör en del av webbsidan Östergötland Runt. Jag kommer att skapa underrubriker där du kan hitta information om respektive kommun och information om camping och ställplatser. Eftersom min egen hemvist är Linköping är det i denna kommun som jag kommer att påbörja kartläggningen. Här hittar du till respektive kommuns webbsida.     

Den typiska camparen

Min föreställning är att det är en viss grupp människor som är typiska campare.  Jag vill ändå leka med olika tankar kring detta då jag tror att fördomar och humor ofta ligger nära besläktat. Därför vill jag göra ett försök att beskriva vad som för enligt mig är den traditionella camparen.

Om jag till exempel säger ordet campare till dig kommer du förmodligen få en mental föreställning över en person med vissa yttre attribut och egenskaper. Kanske ser du en liknande bild som jag och kanske inte. Om vi ser en liknande bild bör vi ha så kallad semantisk konsensus kring egenskaper och attribut som är typiskt för den typiska camparen. Om vi har olika bilder kanske vi helt enkelt har olika erfarenheter av campare och därmed också sannolikt inte fullständig semantisk konsensus. Vilket i sig naturligtvis inte gör något då det i så fall endast är ett avstamp i en diskussion om de föreställningar vi har om campare.

Men som sagt låt mig börja min monolog om den typiska camparen. Jag tror kanske att det är en person som glider omkring med foppa-tofflor med en luftmadrass under armen. Ungarna springer runt och leker på stranden och frun sitter och smörjer in sig ymnigt med hög solskyddsfaktor. Dock blev mina fördomar ordentligt ifrågasatta när jag hittade sajten Happycampers som för mig framstår som en mycket stilren och fin skildring av campinglivet både i Sverige och runt i Europa. På sajten kan du läsa om olika campingstips, se vackra bilder och kan också få hjälp att hitta till respektive campingplats. Som sagt väl värt ett besök för den intresserade.

Fördomar om den typiska camparen

Som jag reserverade mig för ovan baserar jag mina reflektioner på egna erfarenheter i blandning med mina egna fördomar. Jag förställer mig också att den typiska camparen är ett äldre par eller ett medelålders par som av olika anledningar har valt att inte skaffa barn alternativt har barn som har blivit äldre. Här är jag dock allt annat än säker på min sak vill jag bara tillägga. Jag baserar denna uppfattning på att en barnfamilj säkert skulle uppleva att semester i en trång husvagn tillsammans med barn kan upplevas något trångt och klaustrofobiskt. Och av den anledningen alltså inte väljer att campa.

Eller stämmer som Galenskaparna sjöng i den gamla sången ”man ska ha husvagn”. Finns där kanske en helt ny grupp av människor som har varit på husvagnssemester som vill återuppleva sin egen barndom. Jag vet själv att jag spenderade hela mina somrar på en specifik campingplats i Tjusts skärgård (Småland). Dock en campingplats eller mer av en permanent ställplats dit man återkom år efter år. På området var det också möjligt att hyra stugor eller i radhuslänga.   

De senaste tio åren har en subkultur av hipsters återupplivat mycket av gamla trender. Framförallt trender som antyder nördighet och lite töntighet. Är det en helt främmande föreställning att anta denna grupp hipsters kanske också i nutid går att finna runtom på landets olika campingplatser och ställplatser. Det verkar dock tämligen sannolikt i min mening.  

Östergötland och Camping

Östergötland och camping

I Linköping där jag växte upp vande man sig vid att inte spendera sin semester i den egna staden på sommaren. Nog för att det går att finna fina camping och ställplatser i Östergötland. Men just Linköping är förmodligen inte den bästa staden om du vill åstadkomma en klassisk svensk sommarsemester i din husvagn eller husbil.

Faktum är att du i så fall bör söka dig till vilken stad som helst. Allra helst då bara inte till Linköping. Det är inte en sommarstad. På sommaren blir staden sånär som helt utrymd på folk. Om du vill campa i Östergötland men ändå i närheten av Linköping är mitt mest konkreta råd Bergs slussar i Berg nära Ljungsbro. Det är en ställplats ett par mil utanför Linköping. Du hittar den senare i menyn under campingplatser. Där kommer du också för övrigt att hitta Östergötlands samtliga kommuner för en sammanställning av alla kommuner i Östergötland.