Stjärnorpsravinen

bilden föreställer Stjärnorpsravinen

Om du åker från Linköping på Bergsvägen för att sedan fortsätta med bilen ytterligare ett par mil så når du snart nog Stjärnorps kyrka och Stjärnorps slott. Inte alla känner till att det precis intill det mytomspunna Stjärnorps slott också ligger en mycket vacker vandringsled som heter Stjärnorpsravinen. Om du tillhör den grupp av människor som gillar att vistas i naturen och du ännu inte har varit vid Stjärnorpsravinen. Då vågar jag närmast påstå att du har en obligatorisk utflykt framför dig. Om du dessutom förstår skillnaden på djur och växter och kanske även är lite intresserad därav. Då är Stjärnorpsravinen rätt plats. Vägen dit är vacker i synnerhet på försommaren. I närheten av Stjärnorpsravinen finner du också Stjärnorps slott och Sandvik. Sandvik som också är både camping och ett fint strandbad vid Roxen.

Stjärnorpsravinen och bäcken

Precis intill slottskullen vid Stjärnorps slott ligger också den fantastiska vandringsleden Stjärnorpsravinen. I tusentals år har en bäck successivt grävt sig nedåt i vegetationen för att leda till utloppet vid sjön Roxen. Det är en väldigt speciell känsla att befinna sig i den dal som bäcken har skapat.

Miljön i sig är nästan lite trollsk och det är lövskog som dominerar vegetationen. Framförallt växer rikligt med ormbunke av typen strutbräken där Stjärnorspbäcken flyter framåt i fåran. Du hittar en fin stig som leder genom hela Stjärnorpsravinen. I den bästa av världar har du också lyckats komma ihåg att packa med dig en liten pickninck. Kanske är ni där hela familjen mitt under försommaren. Ni kan ta en välförtjänt vila att titta på allt som står i blom på våren/försommaren. Då kan ni också tydligt höra fågelsång från till exempel Gärdsmyg och Svarthätta. Om ni vill att era barn ska få möjlighet att erfara att det finns vackra platser i naturen i Östergötland. Då är detta verkligen rätt plats att besöka som en del av en dagsutflykt. Läs gärna mer på Linköpings webbplats.