Myrorna Linköping

bilden föreställer Myrorna Linköping

En butik som var mycket tidig med återvinningstanken och tanken om återbruk var Myrorna Linköping. Myrorna är inte bara en butik i Linköping. Det är en secondhand-verksamhet som finns i flera städer och län i Sverige. Man kan säga att Myrorna utgör en del av Frälsningsarméns verksamhet och meningen är alltså att överskottet ska gå till välgörande ändamål.

Jag minns själv mitt 90-tal i centrala Linköping då man kunde köpa ett par byxor för 10 kr på UFF och därefter korsa över till Platensgatan 32 för att fixa en tröja för endast 20 kr på Myrorna. Vissa perioder speciellt under grunge-eran var det helt ok att gå dit och köpa kläder. Detta under förutsättning att du också lyssnade och dyrkade ban som Nirvana till exempel. Så det gjorde man.

Både UFF och Myrorna i Linköping menade att överskottet gick till behövande. Det blev dock mediegranskning av UFF som fick lägga ned sin verksamhet. Eftersom det framkom att överskottet inte alls gick till välgörenhet. Som jag nämnde ovan i texten ovan gör Frälsningsarmén ett relativt omfattande arbete för behövande i Sverige. Mycket av pengarna går till behövande och för att hjälpa människor tillbaka i samhället. Frälsningsarmén gör också mycket för att hjälpa utsatta kvinnor genom bidrag till kvinnojourer till exempel.  

Myrorna Linköping, trendsättare eller loppis

Myrorna är absolut en secondhand-verksamhet som under årens lopp har utvecklats. Jag minns själv en tid när man som kund gick in på Myrorna i Linköping föra att mötas av ett hav av relativt osorterade kläder till ett lågt pris. Detta var Myrorna tidigare, mer som en loppis som vilken som helst. Nu har dock myrorna flera trendsättare och influencers kopplade till sitt utbud av kläder. Det är också tydligt att personalen på ett mer kvalitetsinriktat sätt har en god förmåga att göra ett urval av de kläder som kommer in till försäljning. Det är nästan som att det har skapats olika ”klasser” inom genre seconhand där Myrorna absolut tillhör det övre skiktet.

Trösta sig kan man i alla fall med, att även om priser och kvalitet med åren har ökat något på Myrorna i Linköping så går ändå pengarna till något vettigt. Det går till behövande och du bidrar som konsument till att återanvända kläder vilket är mycket klimatsmart.För en marknads-ekonom är det heller inte särskilt svårt att lista ut att butikshyran mitt i stan inte betalar sig själv så att säga. Dessutom har du hela undervåningen på Myrorna i Linköping där du också kan köpa böcker, möbler och andra loppis-prylar. Myrorna i Linköping får därför ett mycket högt betyg inte minst med tanke på verksamhetens långa erfarenhet och historia. För mer info om butiken, se här.