Linköpings domkyrka

bilden föreställer Linköpings domkyrka

På St. Persgatan i Linköping ligger Linköpings domkyrka. Det är en mycket ståtlig och mäktig byggnad. Om du en vacker sommarkväll åker förbi E4: an utanför Linköping ser du hur Linköpings domkyrka bildar en siluett mot himlen. Tornet är mycket högt och faktum är att Linköpings domkyrka är näst största domkyrkan i hela Sverige efter Uppsala domkyrka. Linköping var också mycket tidigt religiöst säte för den romerska kyrkan. Platsen där kyrkan ligger har varit av religiös betydelse så långt tillbaka som till 1000-talet. Och Linköpings domkyrka finns också omnämnd i ett dokument i Florens. Man skrev då inte Linköping som idag utan istället var namnet Liunga Kaupinga och i samma skrift förekommer också Gisle som var den första biskopen i Linköping.

Den domkyrka vi idag ser är resultatet av flera bränder och ombyggnationer som tog sin början kring 1567 när Linköping drabbades av två bränder under samma vår. Det fantastiskt imponerande torn (107 meter) som idag sträcker sig mot himlen är egentligen en relativt sen kreation och är från årsintervallet 1877-1886. Men även om kreationen är förhållandevis sen är det enligt min mening ändå mycket imponerande att den tidens byggteknik kunde åstadkomma detta verk utan vare sig moderna byggnadsställningar eller för den delen skylift. Men visst det står ju inte riktigt i paritet med till exempel pyramiderna i Egypten men vad gör det å andra sidan. Det är lätt att när du står och tittar mot tornets topp på Linköpings domkyrka får en hisnande känsla. En hissnande känsla av att det är ganska najs att inte vara en byggarbetare på 1800-talet.

Linköpings domkyrka i nutiden

Sannolikt var domkyrkan än en mer centralt belägen plats än vad den är idag i Linköping. Men ändock inte sagt att den ligger långt ifrån Linköpings city. Det är enkelt och lätt att ta sig till Domkyrkoparken från Stora Torget i Linköping. Det är samma Stora Torget där man tror att Linköpings blodbad ägde rum. Mycket nära Linköpings domkyrka hittar du även Linköpings slott. Och med sin placering bredvid Linköpings domkyrka blir det svårt att imponera med detta något mer lågmälda slott. Slottet har dock haft stor historisk betydelse i fråga om kriget mellan protestantismen och katolicismen för att nämna ett exempel. Det förekommer fortfarande högmässor i Linköpings domkyrka och det sker vigslar och dop. Dessutom brukar det ibland vara stämningsfulla julkonserter i domkyrkan. I Domprostgården som ligger precis bredvid domkyrkan har Linköpings biskop sin residens. Om du vill läsa mer om domkyrkan på Wikipedia, klicka här.