Hjulsbro bad

Bilden föreställer Hjulsbro bad

Längs med Stångån kan du som badgäst i Linköping faktiskt välja mellan ett antal olika bad. Till exempel har vi i tidigare inlägg skrivit några rader om Johannelundsbadet och Stureforsbadet. I Hjulsbro i Linköping hittar du också ett bad, nämligen Hjulsbrobadet eller Hjulsbro bad. I bostadsområdet Hjulsbro hittar du vid bil-bron som leder mot Hackefors ser du på höger sida om bron en ”hästskoformad” brygga som inringar själva bad-området. Du hittar också på höger sida efter brofästet rikligt med parkeringsplatser. Där bör det en vanlig dag inte vara några problem att hitta lediga platser.

Nog kan det dock säkert bli knepigt om dagen till ära erbjuder mycket varmt väder. Men sannolikt möter du samma svårighet att hitta parkeringsplatser nästan var ni än väljer att svalka era kroppar. Hela vägen ned till stan flyter Stångån och vid slussarna i Tannefors avdelar ett kraftverk det naturliga å-flödet. Därför är det alltid viktigt att när du badar i Stångån vara varsam på om vattnet i ån är strömt. Vissa dagar är det nämligen mer strömt än andra. Så är det även vid Hjulsbro bad.

Hjulsbro bad och miljön

Om jag ska våga mig på ett riktigt och seriöst försök att recensera Hjulsbro bad så kan jag tyvärr inte uppriktigt påstå att det är en av mina favorit-badplatser. Det beror på några olika faktorer. Men som jag tidigare nämnde i en annan artikel är utbudet av badplatser i Linköping inte heller det mest omfattande. Och av just det skälet brukar man som tidigare nämnts heller inte bli särskilt kräsen gällande kvaliteten. Speciellt inte om du är uppväxt i Linköping.

Vägen ned till Hjulsbro bad samt den yta där du rimligen kan breda ut din filt och duka upp din pick-nick är brant nedåtsluttande och backen är väl beväxt av Tallar. Med tallar kommer även tallkottar som blir liggande på gräsytorna där du ska breda ut din filt. Det kan upplevas aningen störande. Enligt mina egna minnen har jag också för mig att det är både grunt och ganska stenigt vid bryggan. Dessa minnen är dock mycket gamla så saker kan naturligtvis vara förändrade gällande detta. Tyvärr gör också det grunda vattnet att det heller inte är möjligt att dyka. Men betänk ändå hur skönt det är att sitta och fika och samtidigt ha möjlighet att doppa dig i ån när värmen blir alltför tryckande.