Babettes

bilden föreställer Babettes

Om jag själv skulle uttrycka mig snällt och genomtänkt om Babettes i Linköping. Då skulle jag förmodligen säga att det är det där nya kafét som ligger i Baptistkyrkans gamla lokaler på Lilla Bastugatan i centrala Linköping. Detta även fast det startade redan 2011 vilket nu är 10 år sedan. Jag skulle också säga ett det är ett mycket trevligt kafé som erbjuder något utöver det lilla extra.

Det är inte fråga om ytterligare ett Epsresso-house med sin kedje-liknande intryck som finns i varje svensk stad. Nej, Babettes i Linköping är en egen plats med egna bakverk, bröd, och soppa. Det är inrett i en vacker klassisk stil. När du sitter i kafferiet får du lätt känslan av du sitter i ett gammalt församlingshem. Men en plats med sin egen själ. Trasmattor och äldre möbler breder ut sig i den relativt stora lokalen. Du får nästan en känsla av att befinna dig i någons mycket stora kök.  

En kulturell plats

Att personalen och profileringen på Babettes är inriktad för att gynna kulturen är både roligt och nödvändigt då dessa platser i Linköping inte är alltför många. Babettes har faktiskt 2016 vunnit kulturpriset Nyponet. Ett pris som blev instiftat av Lars Winnerbäck.    

Babettes kafferi

På Babettes kan du alltid räkna med att allt är gjort på plats mede omsorg. De undviker också att använda genvägar såsom tillsatser eller annat onödigt när de bakar sitt bröd. Att samarbeta med lokala producenter och på så vis gynna den närproducerade livsmedelsindustrin verkar också vara viktigt för personalen. Det är också något man märker när man gör ett besök på Babettes. Kaffe är en mycket viktig produkt och vi talar då inte om ett reguljärt kaffe som till exempel Löfbergs lila. Nej, det handlar då om olika kaffesorter som är noga och väl utvalda och där bönorna har blivit rostade på olika sätt. Det är även här viktigt med små lokala kafferosterier.   

Annars brukar Babettes vara kända för sin fantastiska brunch på lördagar, se här. Annars finns alltid goda mackor bakade på surdeg eller olika sallader. Under hösten och vintern kan du också beställa soppa. Och varför inte beställa något gott bröd tillsammans med soppan?

Babettes bageri och butik

Under det Babettes kallar för sitt kafferi ligger även ett bageri. Och i nära anslutning till detta bageri också en liten butik där de säljer sitt bröd. Hela idén med bageriet och kafferiet är att genomgående skapa en genuin atmosfär. De har brödbak men också genom den unika miljön i kafferiet. Avslutningsvis vill jag verkligen råda dig att göra ett besök på Babettes. I alla fall om du har det minsta intresse av surdegsbröd och mysiga kaféer.