Ljungs slott

bilden föreställer Ljungs slott

Mittemellan orterna Borensberg och Ljungsbro finner du den historiska kvarlevan Ljungs slott. Utifrån en mental bild av sagoperspektivet med kungar, drottningar, häxor och spöken i åtanke är förmodligen inte en bild på Ljungs slott det första som dyker upp i huvudet. Det är ett slott i gustaviansk stil. Egentligen en ganska slätstruken stil som påminner lite om en dåtiden funkisstil i 1700-talsanda. Det gör att slottet i grunden också mycket liknar Stockholm slott till stilen. Alltså, det är absolut ett vackert slott om du som besökare uppskattar slott som är byggda i Gustaviansk stil. Men om så inte är fallet kommer du förmodligen inte uppskatta Ljungs slott, åtminstone inte ur ett arkitektperspektiv, dock kanske ur ett historiskt perspektiv.

Allting började egentligen på 1600-talet vid ett större säteri där sätes-gården låg bredvid. Det var på den platsen man valde att senare bygga slottet i slutet av 1700-talet. Under den gustavianska tiden och under 1800-talaets första hälft har slottets ägare uteslutande haft kopplingar till grevskapet Von Versen. Idag är slottet i privat ägo och under sommaren kan du besöka slottet som erbjuder diverse aktiviteter och annat skoj. Mycket av slottets ursprungliga inredning står uppställt i originalskick vilket gör ett besök till en rolig tidsresa tillbaka till en svunnen tid. Icke att förglömma ligger denna historiska byggnad nära Motala ström vilket givetvis är en vacker syn till exempel en vacker försommardag i juni.     

Ljungs slott och Von Versens

Som jag nämnde tidigare var Ljungs slott länge i släkten Von Versens ägo. Egentligen ända fram till år 1868 då slottets blev sålt. Orsaken till att Ljungs slott blev sålt var att dess dåvarande ägare Louise Von versen blev satt i personlig konkurs. Hon hade ärvt slottet eftersom den manliga arvslinjen hade blivit bruten. Synd var bara att Louise Von Versen inte var så pass ansvarstagande och förnuftig som man kunde förvänta sig av en kvinna i hennes stånd. Denne Louise tillhörde från början en annan adlig ätt vid namn Piper. Hon kom att ärva Ljungs slott från denne man som blev mördad i Stockholm under dramatiska omständigheter. Dock var Louise Von Versen en slarvig person och kom därför att skuldsätta sig oerhört vilket ledde till personlig konkurs.