Gärstad återvinning

bilden föreställer Gärstad återvinning

Returstationen Gärstad återvinning eller Gärstad återvinningscentral ligger i nära anslutning till Tekniska Verken. Gärstad är den största återvinningscentralen i Linköping. Det är en mycket modern återvinningsanläggning som Tekniska Verken i Linköping ombesörjer. Storleken har betydelse eftersom Gärstad återvinning var den första är det också den största i Linköping. Inte alla men vissa har minnen från Gärstad. Hur det före intåget av miljötänk på 90-talet var just en soptipp i utkanten av staden. För att komma till Gärstad kan du åka via Östra länken eller ut mot Ekängen eller från Linghem. Allt beror såklart på varifrån du kommer. I närheten av Gärstad återvinning kan du dock få skäl att täppa till näsan en stund. Lite beroende på vad brännugnarna fokuserar för dagen ligger det ofta en lätt odör i luften. Det är en lukt som du till exempel slipper på Malmen återvinning och Ullstämma återvinning.  

Gärstad återvinning i mina minnen

Jag gjorde mina första minnen på Gärstad som grabb. Sannolikt var jag kring elva år och var tillsammans med min morfar och min bror. Det bör alltså ha varit kring början av 90-talet som jag gjorde mina första erfarenheter på Gärstad Återvinning. Eftersom jag som född första delen på 80-talet fortfarande minns en tid när förbrukat material var just sopor och ingenting annat. Jag såg hela miljörörelsen och återvinningsrörelsen växa från början av 90-talet fram till idag.

Som ett minne var Gärstad återvinning en guldgruva för mig som barn. Även om det redan då inte var helt tillåtet kunde man relativt enkelt smyga ned en gammal förstärkare, en högtalare eller en gammal dator från ”tippen” som det hette då. Om mitt minne ej sviker hittade jag en gammal Rotel-förstärkare som jag sedan sålde för 500 kronor på fyndet i dagstidningen Corren. Alla återvinningscontainrar gjorde denna, min något udda hobby-verksamhet, lite mindre intressant. Men såklart till fördel för kretsloppet och återvinningstanken vilket såklart är helt naturligt idag.