Himnabadet

bilden föreställer Himnabadet

Av alla människor i Linköpingstrakten som växt upp nära Linghem och de södra delarna av stan. De personerna förstår säkert helt och fullt vad jag menar när jag säger Linghemsbadet. Faktum är att det länge hette Linghemsbadet i min mentala ordbild. Senare när jag blev äldre framgick det med tydlighet att själva namnet på badet egentligen var Himnabadet. Men vad gjorde väl det egentligen för skillnad. Som barn är vi allt som oftast mycket konkreta till vår natur. Så bilderna och upplevelserna blir sällan kopplade till ett namn.

Det fanns bassänger. Vid Himnabadet fick man bada, äta godis och glass. Och i bästa fall var det även fint väder. Det är ungefär vad jag minns av Himnabadet snabbt kalkylerat. Dock kan jag med lika tydlig precision känna starka känslor av glädje och upprymdhet när jag tänker på alla dagar och timmar jag ändå fick möjlighet att spendera på Himnabadet i min barndom. På 80- och 90-talet var det inte alls självklart med moderniteter som luftkonditionerade bilar. Bilbältet brände ibland våra nakna överkoppar där vi satt och flåsade i cirka 50 graders värme i bilens baksäte. Det var en medveten strategi att innan man åkte hem från Himnabadet, och även från andra bad för den delen, se till att man var riktigt nedkyld så att resan i bilen snarare blev en möjlighet att värma upp sig och på så vis också blev en angenäm upplevelse.   

Himnabadet och nutiden

Om en vuxen person idag skulle granska Himnabadet från ett utifrånperspektiv är det inte troligt att personen upplever platsen som alls speciell. Det går för mig att förstå det idag. Sanningen är att anläggningen är ganska anspråkslös och tråkig. Sannolikt ett bygge från 60-talet med omklädningsrum och duschar. Hela området är egentligen en stor gräsmatta inhängnad av stängsel och området erbjuder 3 olika bassänger om jag nu minns rätt. Det finns en ”plaskdamm” för de minsta, en mellanbassäng för de emellan och en djup bassäng för de stora. Det är som sagt ingen imponerande upplevelse för en vuxen person som någon gång i sitt liv varit utanför kommungränsen. Men som sagt, för en barnfamilj med ambitionen att svalka sig några timmar i högsommaren så är det perfekt. Det är också en tämligen billig aktivitet. Läs gärna mer här.