Reko Linköping

bilden föreställer Reko Linköping

Reko Linköping eller den även så kallade ”Reko-ringen” eller ”Ringen” är kort sammanfattat en Facebook-grupp där producenter har möjlighet att träffa konsumenter utan några mellanled. Det funkar så att först blir en producent godkänd av de administratörer som driver Facebook-sidan och därefter kan producenterna erbjuda sina varor i Facebook-gruppen.

Reko Linköping och Facebook

Konsumenterna kontaktar respektive producent och avtalar om köp. Själva betalningen sker oftast med Swish före leverans. Reko Linköping har 3 olika upphämtningsplatser i Linköping och upphämtning sker varannan torsdag på eftermiddagen/kvällen:

  • Vid gamla Toys r´ us på Tornby.
  • Cleantech Park
  • Södra Ullstämma vid Blomstertorgets parkeringsplats.

Med detta upplägg räknas verksamheten inte som en sluten grupp och heller inte som torghandel eftersom själva transaktionen av pengar redan har skett innan själva överlämningen av varorna. Iögonfallande är i alla fall att intresset för dessa varor har ökat mycket de senaste åren. Det verkar som att intresset också i viss mån är beroende av tid på året. På hösten till exempel verkar det som att många är intresserade av glögg och sötsaker och diverse annat. Kanske har även Corona-året bidragit med att öka intresset för närproducerade varor från Östergötland. Men självklart bär inte enbart Corona ansvaret för intresset. Det närproducerade växer och har vuxit stabilt de senaste åren och ett liknande koncept som Reko Linköping finns även i flera andra städer i Sverige.

Varorna består av grönsaker, kött, mejeri, konfektyr, bär och mycket annat. Om du inte har besökt Reko Linköping ännu är mitt råd att ansöka om medlemskap i Facebook-gruppen och en vacker eller en regnig dag besöka en upphämtningsplats, att helt enkelt ge det en chans. Det är ofta ganska trevligt och folk är mycket gladare än på en typisk fredag på Maxi. Det är faktiskt fascinerande hur mycket kreativitet och vilja som bidrar till att erbjuda det mesta inom närproducerade livsmedel.