En sevärdhet som du absolut inte får missa är Alvastra Kloster. Speciellt inte om du är historieintresserad och ändå har vägarna förbi Omberg och Ödeshög. I tidigare artiklar skrev jag om Rökstenen och Mårten skinnares hus. Jag skrev också om minnen från den resa som nästan samtliga personer ur min generation gjorde i trean på grundskolan. Likaså var också Alvastra kloster var ett naturligt stopp på denna minnesvärda resa i Östergötland.
Jag vet att vi innan vi åkte på resan också hade studerat Östergötland, folksagor och Selma Lagerlöf. Vi hade läst delar av ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” som för år 1900 var en modern skolbok i geografi med en helt ny slags modern pedagogik. Som sagt, Alvastra kloster vara en ståtlig och vacker byggnad att beskåda och är så än idag. Än idag minns jag att min lilla nya kamera av någon slags äldre modell från 70-talet fick följa med. Jag tog flera bilder med kameran på olika kompisar från klassen och det är bilder som än idag är bevarade i mitt privata fotoalbum. Alvastra kloster som mäktig medeltida kvarleva tedde sig både mystisk och vacker. Egentligen som alla äldre ruiner kan göra, att de liksom bär på historier som finns där om man vågar och vill se.
Alvastra kloster och dess historia
Klostret ska ha blivit uppfört kring 1140-taket och grundlades av Cisterciensmunkarna. Klostret blev mycket sannolikt finansierat av den Sverkerätten. För att förenkla historien någon kan man säga att Sverker den äldre var kung av Götarna och konung över dåtida Sverige. Som ju då praktiken innebar ett annat landområde än det som idag är Sverige. Det fanns tydliga kopplingar mellan Linköpings stift och domkyrka och Alvastra kloster.
Platsen där Alvastra kloster idag ligger var ett mycket viktigt handelscentrum och verksamheten var högst levande i minst fyrahundra år. Därefter blev det andra politiska vindar i samband med Gustav Vasas reformation. Med anledning av reformationen dog mycket av den katolska traditionen ut och däribland även klostret i Alvastra. Faktum är att det byggmaterial som blev konfiskerat kom senare att bli använt till Vadsten slott och till Brahehus.