Smultronstället i Söderköping

smultronstället Söderköping

Av alla köpingar i Östergötland är det nog inte fel att våga hävda att Söderköping är den allra vackraste. Inte minst på sommaren då många besökare kommer till den lilla staden där det bor cirka 7 600 invånare (2019). Söderköping är en mysig stad att besöka och ett måste om du på riktigt vill upptäcka Östergötlands mer genuina, traditionella känsla. Inte alla vet att man faktiskt spelade in Astrid Lindgrens Madicken här. Stadens utseende och traditionella uttryck var perfekt för att återge sekelskiftets stadsbild i filmerna om Madicken. I denna lilla stad ligger också glassrestaurangen Smultronstället.

Smultronstället restaurangen

Vi pratar alltså främst om en liten glassrestaurang som ligger vid foten av Ramunderberget i Söderköping, nämligen Smultronstället. Här kan du välja mellan 60-talet olika glassar och restaurangen erbjuder 150 sittplatser varav 50 sittplatser inomhus. På Smultronställets hemsida står också skrivet att de nu har mer än 60 personal anställda vilket säkerligen då syftar på den tid på sommaren då Smultronstället har överlägset flest besökare. Smultronstället är en säsongsbetonad verksamhet som har öppet perioden maj-augusti. Det vill säga, den period då flest turister både har tid att besöka den lilla staden Söderköping och lite extra och pengar att lägga på egentillverkad delikatess-glass. Precis invid den vackra restaurangen finns också en lekplats för de barn som snabbt äter upp sina glassar.   

Historian

Smultronstället bär faktiskt på en fin och behjärtansvärd liten historia. Verksamheten slog upp sina portar 1982, då som glasskiosk. Relativt snart förstod ägar-paret att de skulle bli tvungna att öppna en riktig servering. Sagt och gjort, den första samlingen glassar var 16 till antalet. Restaurangen var år 1986 med i TV och framtill idag har verksamheten successivt expanderat. Men trots det har verksamheten behållit sin genuina prägel genom decenniernas förändring. Flera kända svenska profiler har tidigare besökt Smultronstället, Drottning Silvia, Kung Carl Gustav, Ingvar Karlsson (tidigare statsminister) och Carola för att nämna några exempel.