Vadstena klosterhotell

En bild på Vadstena klosterhotell
en vacker bild på klosterhotellet

Om du är en person som tycker att historia är intressant så är Vadstena Klosterhotell säkert ett hotell för dig. Vadstena Klosterhotell är som det låter, en mycket gammal byggnad och närmare bestämt också ett gammalt munkkloster. Klosterhotellet har anor från mitten av 1200-talet och idag har det blivit till en hotellverksamhet. Historiska personer som Birger Jarl och Heliga Birgitta har satt en tydlig prägel på klostret ur ett historiskt perspektiv.  

Vadstena klosterhotell på insidan

Hotellet har i sin interiör försökt att bevara så mycket av det gamla och rustika som är möjligt. Det bör vara en förhållandevis svår uppgift eftersom klostret är så gammalt som 1200-tal. Och hur går det idag att inreda med möbler från 1200-talet. Det blir en svår uppgift. På klosterhotellet har man valt äldre och antika möbler till inredningen. Det är en speciell känsla att vandra i korridorerna på det gamla klostret. Personligen upplever jag lokalerna som mycket unika. Det ger en mäktig känsla att vandra genom dessa sten-rum. Jag minns att jag själv reagerade på är den akustik som blir i ett kloster. Det blir ett ihåligt ljud som studsar mellan väggarna när man pratar. Det låter lite som att stå i en kyrka och prata. Jag upplevde det som något som påverkade samtalsklimatet vid kvällens middag en gång när jag själv besökte Vadstena klosterhotell. Det var en kväll när det var särskilt många människor som besökte restaurangen samtidigt. Kanske var det också därför som jag upplevde att akustiken gjorde det aningen svårt att samtala. Men det kan som sagt vara min personliga åsikt och kanske inte stämmer med andra besökares upplevelse.

Att göra på klosterhotellet

För konferenser är Vadstena klosterhotell absolut ett bra alternativ och erbjuder trots den i övrigt ganska mörka och rustika byggnaden ljusa och öppna konferenslokaler. Eftersom namnet är Vadstena klosterhotell är det lätt att tro att det mest är ett hotell. Och visst är det ett klassiskt hotell. Men det stämmer inte helt. Du kan också enbart boka enbart en dag-spa tillsammans med en vän eller varför inte endast boka ett restaurangbesök på kvällen.