Kinda Gurka

Ett närproducerat märke från Östergötland och specifikt från Kind och Kindabygden är den vita saltgurkan. Kinda Gurka är som sagt en stor leverantör av en mycket unik och speciell gurka. Om du av en eller annan anledning gör ett besök på valfri marknad i Östergötland. Då kan du räkna med att sannolikt finna ett försäljningsstånd som erbjuder försäljning av Kinda gurka. För en längre tid sedan var det enda sättet att komma över det vita guldet från Östergötland. Självklart är receptet hemligt även om det då och då spekuleras i vad de inläggningen består av förutom salt.

Själva fabriken har i dagsläget avtal med både Axfood och Ica vilket innebär att du kan finna gurkan även utanför Östergötlands gränser. Men det är sannolikt inom Östergötland som det går bäst att sälja gurkan. En intressant företeelse är den större marknad för närproducerat som växer sig allt starkare. I sammanhanget är Kinda gurka intressant då det är en närprducerad produkt som har hållit över tid. Produktionen började redan på 50-talet och den har alltså överlevt sedan dess. Fabriken är belägen cirka 7 kilometer från Rimforsa i Kättilstad.

Kinda Gurka och anläggningen

Där längs vägen mitt i Kinda-bygden mellan orter som Rimforsa, Kisa, Horn och Åtvidaberg kan du finna en mindre anläggning placerad mitt på Östergyllen. Om du är Östgöte så vet du att den vita Kinda gurkan absolut är värd en extra vända. Om inte till Kättilstad så i alla fall en extra vända tillbaka till Ica. Men för dig som kanske bara turistar i Östergötland är detta en livsmedels-kulturell lämning som absolut står i paritet med till exempel den norrländska surströmmingen. Det är också en perfekt gåva att ta med sig hem till nära och kära som en souvenir och som en smakupplevelse att ge som gåva. Hur du än gör tycker vi på Östergötland Runt att detta är en Salt Go´bit som du inte får missa.