Sankt Annas skärgård

Bilden föreställer Sankt Annas skärgård

Om du av en händelse är på genomresa i Söderköping och kanske har du redan besökt både Smultronstället och ramunderberget. Ja, då är det också en bra idé att söka dig ut mot Östergötlands alldeles egen skärgårdsidyll. Med ett samlingsnamn är denna idyll namngiven som Sankt Annas skärgård. Att denna plats skulle vara en sevärdhet är förvisso sant. Att skärgården är en plats för saker att göra saker, stämmer också. Det stämmer också att det tillhör kommunen Söderköping. Det blev därför svårt för mig att placera detta inlägg på rätt plats i hierarkin på sidan. Men men nu har ni hittat hit i alla fall. De största öarna som du finner i Sankt Annas skärgård heter Finnö både norra och södra finns faktiskt. Lagnö och Yxnö är också exempel på öar som du hittar i Sankt Annas skärgård. Om du är boende i Östergötland. Kanske bor du i en stad som inte ligger nära Östersjökusten. Då är Sankt Annas skärgård perfekt eftersom det ligger relativt nära det mesta i Östergötland och inrymmer många olika bryggor och båtplatser.  

Sankt Annas skärgård, ställplatser och boende

Sankt Annas skärgård är en plats som jag liksom de allra flesta säkerligen förknippar med semester och sommar. Här hittar du mer info. Det är på en armlängds avstånd från det fagra Söderköping, ett stenkast från Valdemarsvik och inte långt därifrån flyter Bråviken in mot Norrköpings hamnområde. Det vill säga Östkusten i sin östgötska form. Själv kan jag tycka att relationen mellan Söderköping och kusten och relationen mellan Västervik och Västervik som stad påminner ganska mycket om varandra. De är båda småstäder med gamla anor och kustlandskapet är ganska liknande på båda platserna.

På sommaren vill du förmodligen hitta ett boende och om det är något du enkelt hittar i området kring Sankt Annas så är det campingplatser och boende. En Campingplats som ligger i Sankt Annas ytterskärgård heter Tyrislöt Camping. Denna campingplats är väl anpassad för hela familjens olika behov. Varför inte köpa rökt fisk, gå på puben eller ta en dagstur med skärgårdsbåten. Badplatser finns också som är anpassade för både hundar och människor.