Tift Södergård

bilden föreställer Tift Södergård

En ganska speciell och rolig idé kring idén om närproducerat erbjuder Tift Södergård i Linköping. Tift Södergård som ligger mellan Skäggetorp och Malmslätt i nära anslutning till Linköping erbjuder självplock av jordgubbar. ”Jaha”, tänker du kanske, ”det är väl inte något nytt?”. Förvissa, du har helt rätt.

Själv minns jag svunna tider i de södra delarna av Linköping där till exempel en gård i närheten av Landeryds golfbana under 90-talet erbjöd självplock på sina jordgubbsplantage. Där kunde en få sommarjobb och tjäna cirka 40 kr/tim genom att slita ut sina knän i 30 graders värme. Gör ungar sånt idag?! Nja, tveksamt skulle jag tro. Hursomhelst är det alltså möjligt att under säsong besöka Tift Södergård och plocka dina egna jordgubbar. Något som brukar vara mycket uppskattat också bland barn. I alla fall barn som tål några minuters kroppsarbete för att sedan få äta så mycket jordgubbar de vill. Är det mycket varmt den dagen är det bara att erbjuda ett dopp i det blå efter arbetet.

Tift Södergård, sjävplock av julgranar

Personerna som driver verksamheten på Tift Södergård erbjuder också en annan typ av självplock under den något kallare perioden av året. Jag syftar då alltså på självplock av julgranar. Sannolikt behöver Tift Södergård fler ben att stå på. Inget konstigt med det, de flesta verksamheter behöver det.

Dock tycker jag att själva idén är mycket bra och ganska komisk. Hur trevligt låter det inte att som en frisk och spännande utflykt dra med familjen ut på en naturupplevelse. Tänk att ta med hela familjen på en förmiddags-utflykt mitt i december när solen lyser mot knastrande nysnö där målet är en fin naturupplevelse och en underbar dag. Att ni dessutom har stor chans att få med er en vacker gran som ni själva har sågat ned. Är det möjligt att komma närmre en finare och mer traditionell julstämning så säg?! Mitt råd är att du besöker Tift Södergård på Facebook. Där går alltid att få färsk info om öppettider med mera. Ni kan också besöka kommens egen sida.