Sägner och mystik

Är sägner och mystik barnsligt. Nej, och detta trots att jag inte tror på övernaturliga väsen, religion eller egentligen har andra trosuppfattningar. Däremot tror jag starkt på människans behov av att ha en tro. Och jag tror starkt på att den kraften i princip har förmåga att flytta berg. Och vad är väl det om inte i sig en slags tro. Sammanfattningsvis tror jag alltjämt mest på jord och död, och så livet däremellan förstås. Som kan vara både fantastiskt och fruktansvärt men oftast någonstans däremellan, det vill säga mediokert eller helt enkelt småtråkigt.  

Sägner och mystik i mörka Östergötland

Hur min ovanstående utläggning relaterar till vår webbsida Östergötland runt kanske inte är helt lätt för dig som läsare att förstå. Jag ska göra mitt bästa för att förklara här. Det finns många slott i Östergötland. Slotten är ofta mer eller mindre mytomspunna. De mer mytomspunna bär ofta på egna sägner och mystik. Det kan handla om allt från tomtar, troll, häxor och spöken. Hur man särskiljer de olika begreppen folktro, myter, folksägner, sägner och mystik är inte alltid helt glasklart för den oinvigde. Jag är förmodligen den oinvigda likväl som du men ändock tror jag att vi har en slags semantisk konsensus om vad sägner och mystik vill mena.

 Jag syftar helt enkelt på alla typer av företeelser som vi inte riktigt kan förklara. Och även om vi kan förklara dessa tycker vi ofta att det är spännande att höra spökhistorier eller berättelser. Vi vill höra om sägner och mystik helt enkelt. Den lite mer mörka eller om du så vill den mer ockulta traditionen i och om Östergötland ska vi försöka återge på Östergötland runt. Vi har en ambition om att väcka spänning och intresse för berättelser. Ibland kan sägner och mystik vara både spännande och lika troliga som otroliga. Troligt som när det till exempel grundar sig i riktiga historiska fakta och inte endast bygger på en muntlig historia. Sannolikt är det mer en skröna än riktiga fakta ”men en får tro vad en vill”.