Linköpings slott

Bilden föreställer Linköpings slott

Till utseendet är kanske inte Linköpings slott det allra mest pompösa och vackraste av sagoslott. I alla fall inte på det sätt som de allra flesta föreställer sig ett sagoslott. Sanningen är att det finns mer lågmälda slottsbyggnader i Östergötland som är mer imponerande än Linköpings slott, i alla fall till utseendet. Men om man väljer att gräva lite djupare ner i slottets historia och alla händelser som ägt rum kring Linköpings stift så blir historien sannerligen mer intressant. Det visar sig att det faktiskt finns delar av slottet som faktiskt härrör ända från 1100-talet. Det är en liten källare som finns i två våningsplan och som är belägen i de västra delarna av Linköpings slott.

Linköpings slott och dess historia

Det är vanligt att slott innehåller inte något spår av sägner och mystik. Varje slott brukar ha sitt slottsspöke. Men på Linköpings slott hittar jag dock inga bra exempel på spökliga väsen. Däremot har en hel del skräckinjagande och dramatiska händelser i historien blivit kopplade till slottet samt till slaget vid Stångebro. Det var Hertig Karl som höll en mycket omtalad rättegång på slottet precis åren efter slaget vid Stångebro. Rättegången resulterade i att fem personer avrättades i Linköpings blodbad. Som stift är Linköping mycket gammalt och under medeltiden existerade fortfarande spänningar mellan det mer kristen-progressiva Götarna och de mer konservativa Svearna och Upplänningarna. Man kan alltså säga att Linköpings slott och Linköping stift gick i bräschen för kristnandets moderna strömningar under tidig medeltid.

Linköping slott som det ser ut idag är ett slott i klassicistiskt stil från 1800-talet. Slottets arkitektur och utseende har fått utstå både bränder och flertalet ombyggnationer.  Att Linköpings slott tillsammans med Linköpings domkyrka är två byggnader som har haft fundamental betydelse för Linköpings framväxt går dock inte att förneka. Detta även om byggnaderna idag inte ser ut som de gjorde i begynnelsen. Om du vill göra ett besök på slottet är mitt förslag att besöka museet. Här hittar du museets öppettider.