Gryts skärgård

bilden föreställer Gryts skärgård nära Fyrudden

En vackrare del av Östergötland möter du om du har möjlighet att färdas österut i Östergötland mot Gryts skärgård. Med hjälp av väg E22 når du enkelt snart kusten men också de trevliga ur-svenska miljöerna som gränsar mot Småland. Här längs vägen ser du både mindre orter där vissa såklart blomstrar mer än andra. Vi har som exempel Söderköping med det fantastiska Smultronstället. Vi har tätorten Valdemarsvik som ligger otroligt vackert i en bergsdal i närheten av vattnet. Faktiskt en tätort som inte är helt olika Gamleby i landskapet Småland. Vi får heller inte glömma den vackra lilla platsen Gusum som har lång erfarenhet av exempelvis tidigare produktion av olika metaller och kanske främst sin blixtlåstillverkning.

Men för att återgå till Gryts skärgård så är området för detta beläget ett par mil österut från Valdemarsvik. Valdemarsvik kan därför vara en bra plats att ta lunchrast. Självklart beroende på hur länge ni har färdats men det är en vacker liten ort väl värd att stanna i en stund. Kanske hittar du en trevlig liten restaurang i närheten av vackra Östersjön och har du oerhört mycket tur kanske det är vindstilla och en vacker sommardag också.   

Gryts skärgård

Som sagt när du har färdats några mil österut kommer du snart till Gryt och försätter du ytterligare en liten bit österut når du snart den vackra gästhamnen Fyrudden. De senaste 20-årsperioden har Fyrudden som plats för byggande av fritidshus expanderat kraftigt. Många är de som har både permanenta och tillfälliga bostäder på Fryudden.

Den kanske mest kända platsen i Gryts skärgård är den yttersta ön som även är kallad Häradsskär. Här hittar du också en fyr som heter Stångskär. Kanske inte helt självklart varför Stångskärs fyr går att hitta på Häradsskär men så kan det vara ibland. Från Fyrudden kan du med färja ta dig ut till Häradsskär. Det är en mycket vacker resa och något du som turist säkert mår bra av om du vill åstadkomma rekreation för dig och dina rese-kamrater. Det är en ö med en vacker mäktig vy över öppet hav.     

Min erfarenhet av Gryt

Min egen första upplevelse av Gryts skärgård, Valdemarsvik och Fyrudden gjorde jag sannolikt kring 2005. En nära väns föräldrar valde då att köpa ett nybyggt fritidshus på Fyrudden. Vi var då så pass unga att vi mest kanske reflekterade över hur någon överhuvudtaget kunde ha råd att köpa en sådan plats på jorden. Eftersom vi var unga och rörigare på den tiden gick säkert mycket av vårt fokus på platsens härlighet tillspillo.

Men så mycket minns jag av resan av jag förundrades över den vackra utsikten över ett spegelblankt hav och med en stark invaggande sol. Jag minns särskilt det starka ljuset som säkert för en fotointresserad besökare torde vara perfekt. Vi tog tillfället i akt och vandrade ner till Fyruddens gästhamn. En fantastisk upplevelse var det att se hamnen och skärgårdsnaturen naturlighet och dofterna av bräckt Östersjö-vatten var tydliga.