KFUM Stora rängen

bilden föreställer KFUM Stora Rängen

Om du åker på Brokindsleden mot Sturefors och fortsätter genom Bestorp kommer du ganska snart till en mindre skylt som pekar höger. Där det står det på en skylt KFUM 2 kilometer. Skylten avser KFUM: s lägergård vid stora Rängen som ligger nära en mycket fin badplats i Stora Rängen. Du åker en liten stund på en mysig grusväg och åker på vägen förbi några små hus. Själva vägen liknar egentligen ganska mycket den grusväg som leder fram till badstranden Viggeby strand. Efter två kilometer grusväg kommer du fram till en mindre parkeringsplats som ligger precis vid ett skogsbryn. Väl framme vid parkeringsplatsen växer främst blad-skog. Och i skogspartiet vid parkeringsplatsen hittar du enkelt den lilla stigen som leder från parkeringsplatsen och vidare ner mot badplatsen. Det innebär en vandring på uppskattningsvis 100 meter.  

KFUM badplats

När vi växte upp kallade vi alltid badplatsen för KFUM även om det säkert är missvisande då jag är mindre säker på vem själva badplatsen tillhör. Sannolikt är den förvaltad av kommunen. Om du gillar stora sandstränder är detta kanske inte en prioritet på din lista över bad du bör besöka. Men om du däremot tycker om badplatser som ligger fint vid en sjö där du kan sitta på en bergknalle och fika och i bästa fall få uppleva lite lugn och ro.. Då är säkert KFUM en badplats för dig. Som sagt är badplatsen inte vida känd vilket innebär att inte lika många brukar hitta dit en solig sommardag. Däremot finns tyvärr inte särskilt många parkeringsplatser. Därför finns en liten risk att konkurrens om platserna kan uppstå. Annars kan ett vinnande tips vara att du besöker KFUM Stora Rängen på eftermiddagen eller kvällen. Då brukar det alltid vara mindre folk. Det är alltså ett bra alternativ om du föredrar färre besökare.

Själva badplatsen består av en brygga med stege. Men det är inte möjligt att dyka direkt vid stegen. Jag är mer osäker på hur det ser ut längst ut på bryggan. En av de absolut största fördelarna med KFUM är att botten är av mycket fin sand som gör det till en mycket behaglig plats att bada på.