Tinnerbäcksbadet

bilden föreställer Tinnerbäcksbadet i Linköping i Östergötland

Året 1938 invigde man Tinnerbäcksbadet. Samma bad som med tiden kom att kallas ”Tinnis” i folkmun. Namnet kommer av Tinnerbäcken som rinner från de södra delarna i Linköping för att sedan rinna ut i Stångån. På 30-talet var Tinnerbäcksbadet en av Europas mest moderna badanläggningar.

Tinnerbäcksbadet historia

Det är flera generationer av föräldrar och far- och morföräldrar som har lärt sig att simma på denna plats i Linköping. Själv har jag fått höra berättelser när äldre berättat om att de som frusna sommarbarn klockan 7 på morgonen blev drillade till lydnad av någon pennalistisk simlärare. Sommar-simskola var vanligt på den tiden. Nuförtiden finns den konstgjorda badsjön kvar. Den har en asfalterad botten och är helt ok att bada i. Men där finns också både rutschkana och modern tempererad bassäng. En kiosk och en restaurangdel ligger också på området. Det är en vanlig besöksplats för familjer och ungdomar i Linköping under sommarlovet. Tinnebäckbadet har också blivit kallad oasen mitt i stan vilket faktiskt är en slogan som fortfarande stämmer. Utanför Tinnerbäckbadet finns ett parkeringshus för bilisten och ett stort cykelställ som rymmer 100-tals cyklar. Nära ligger också busshållplatsen med namnet Tinnerbäcksbadet vilket gör det enkelt att hitta dit oavsett färdmedel.  

Periodvis genom historien har Tinnis varit arena för olika aktiviteter till exempel för musikartister. Landskamp för sporten bandy har också gått av stapeln på Tinnis men då med så bräcklig is att matchen fick avbrytas. Det gick helt enkelt inte att slutföra matchen. Att stå mitt på Tinnebäcksbadet och tänka att så här mycket mark har man valt att prioritera för bad och för simskola mitt i innerstaden och samtidigt betänka markpriserna. Då förstår man att det inte är en slump att Tinnis finns kvar på sin ursprungliga plats. Platsen har länge varit en viktig del av Linköpings själ. Tinnebäcksbadet har därför blivit en kulturell mötesplats och en plats för nöje. Förmodligen är det av dessa skäl som platsen än idag finns kvar och har blivit lämnad ifred.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*