Viggeby bad

bilden föreställer Viggeby bad

Om du av en händelse skulle åka på väg 34 från Linköping mot Rimforsa så kommer du snart till en skylt där det står ”Viggeby”. Du svänger av där och följer en grusväg cirka 2 kilometer för att komma till naturreservatet Viggeby sand. Du befinner dig då cirka två kilometer från tätorten Brokind. Ett samhälle som också har en vacker badplats för övrigt. Sjön där Viggeby bad ligger heter Järnlunden och är en större insjö som sträcker sig ända fram till Rimforsa.

Det är en mycket vacker plats Viggeby bad. Här kan du med bara några minuters bilfärd från Linköping (om det nu är där du bor) ta dig till en oas mitt i ett naturreservat som heter Viggeby sand. Och det är mycket riktigt mot Viggeby sand du styr bilden när du svänger av från 34: an. 34: an är samma väg som leder till Vimmerby där du också kan hitta Astrid Lindgrens värld bland annat. Du når också staden Kisa på denna väg. Hursomhelst för att ta dig till Viggeby bad behöver du vandra på en stig en kortare bit genom ett skogsområde. Du kommer snart fram till en mer öppen gräsyta och i gläntan ser du sjön Järnlunden.

Viggeby bad och dess faciliteter

I folkmun är badet ganska känt men inte så pass att alltför många orkar sig dit. Självklart är mängden folk som kan tänkas befinna sig på platsen samtidigt beroende av faktorer som väder för dagen samt säsong. Detta är en offentlig badplats som Linköpings kommun ansvarar för vilket gör den mer attraktiv av många skäl. Till exempel är det på Viggeby bad enkelt att ta sig fram med rullstol eller med barnvagn. Här finns också toaletter, parkeringar och möjlighet att grilla.

Det är egentligen mer av en gräs-strand än en sand-strand. Men som förälder är ingen gladare än jag då jag inte uppskattar att få matsäck och prylar invaderade av sand. Flera mysiga egna barndomsminnen är kopplade till Viggeby bad. Men också en obehagligt minne av en kompis som kom ut på för djupt vatten och fick panik och var nära att drunkna. Eftersom jag var något längre och äldre hann jag släpa in honom på grundare vatten och lättnaden gjorde ändå dagen minnesvärd på ett bra sätt.