Återbruket Åtvidaberg

bilden föreställer Återbruket Åtvidaberg

I en gammal stor industrilokal i hjärtat av centrala Åtvidaberg finner du Återbruket Åtvidaberg. Återbruket Åtvidaberg ligger på Bryggaregatan 2. Du kommer kanske från Linköping och åker sannolikt genom rondellen in på väg 35 kanske på väg mot Kalmar/Oskarshamn. Men om du istället väljer att följa Järnvägsgatan direkt till höger i rondellen så kommer du in i samhället och bruksorten Åtvidaberg. Du åker förbi Åtvidabergs två mest centrala pizzerior och finner ytterligare en rondell och svänger då vänster in på Bryggaregatan.

Återbruket Åtvidaberg arbetsmarknaden och återbrukaren

Åtvidabergs kommun har olika projekt som är till för de personer som står längst från arbetsmarknaden. Därför är det mycket bra att detta loppis-projekt finns. Detta eftersom det sätter många personer i en meningsfull och intressant sysselsättning. Här är det fokus på prylar som andra människor av olika anledningar har bedömt som mindre viktiga. Det handlar då alltså om helt funktionella prylar. Ni vet saker som för de allra flesta människor i egen ägo upplever som svårmodiga att titta på. Saker som påminner om en tid som flytt och kanske därför också eventuellt kan påminna om en tid som inte kommer igen. Sannolikt är det också dessa möbler och andra prylar som ibland kommer från just olika dödsbon och som ingen har kunnat eller velat ta hand om.

Utan att bli alltför sorglig i min tolkning av det begagnade på mer andlig nivå vill jag självklart också framföra att många människor också tillhör den grupp som ser glädje och värde i gamla användbara ting. Det som för den ena är en tråkigt porslin är för en annan perfekt i sommarstugan till exempel. Om du är en så kallad ”åter-brukare”. Det vill säga en människa som i sin enklaste definition vill och väljer att återanvända eller att åter bruka en funktionell produkt istället för att kassera denna. Då är du en sann ”åter-brukare” och säkert helt perfekt för Återbruket Åtvidaberg.

Själva butiken

I butiken möts du av inte mindre än cirka 600 kvadratmeter yta. Ditt öga kan skåda alla sorters saker och ting. Det fina med secondhand, i alla fall om jag själv får yttra mig, är spänningen i att aldrig veta vad du möter. Kort sagt; ”är det en lokal full med bråte eller finns där något gött att hitta”. Du vet helt enkelt inte innan du har kollat. Dessutom är det vanligt Återbruket Åtvidaberg väljer att inventera varorna för att se vad som direkt går att sälja och vad som eventuellt behöver lagas eller restaureras innan försäljning. För mer info om verksamheten samt öppettider mer mera besök gärna deras Facebook.