Mårten Skinnares hus

bilden föreställer mårten skinnares hus

Mårten Skinnares hus ligger i Vadstena och är unikt på flera sätt. Huset i sig är en senmedeltida byggnad som blev uppförd på 1500-talet. Huset är byggt i sten och det mest utmärkande som de flesta också minns av huset är den säregna toaletten eller ”privetet” som det också kallas. På övervåningen från en utbyggnad kan man på fasaden skåda Mårten Skinnares för den tiden unika och egen-tillverkade toalett. Mårten Skinnares hus har alltså för många i min generation blivit känd som den moderna toalettens hus från 1500-talet. Det inte lika många känner till är att huset i huvudsak verkade som hospital under senmedeltiden.

Mårten Skinnares hus och utflykten i Östergötland

Detta hus; Mårten Skinnares hus är lika mycket en historisk plats på riktigt och likväl en egen upplevelse från min barndom. Det är helt enkelt en barndomshistoria. Men det är egentligen mer än så. Mårten Skinnares hus har i flera generationer blivit besökt av barn födda på och mellan 70-talet och 90-talet, kanske även tidigare. Det var en av flera sevärdheter på en utflykt i Östergötland som skolklasser i tredje klass besökte som en del i historia- och geografi-undervisningen. Flera är de barndomsminnen där man i en buss från skolan åkte på sin första skolresa ut på Östgötaslätten för att lära sig något om bygdens historia.

Jag minns väl hur vi fick ta med oss 30 kronor på utflykten att använda till glass och souvenirer. Jag minns också min parallell-klasskompis vars pappa var busschauffören som körde. Att klasskompisen som ett resultat av det också fick ta med sig mer än 30 kronor. Den orättvisan som direkt upplevd av en skolpojke född på 80-talet minns jag än idag. Om inte minnet sviker så var huset en typ av slutdestination på dagen och innebar att vi därefter skulle åka hem igen. Det var alltså ett ypperligt tillfälle att spendera det sista av de 30 kronorna.