Nära Vidingsjöskolan i Vidingsjö ligger en något mindre välkänd backe men icke desto mindre intressant. Jag talar nämligen om denna förnämliga pulkabacke Rävkullen som ligger där stolt på sin höjd och tittar ut över Vidingsjö och Ånestad. Själva Rävkullen, alltså the original Rävkullen, är egentligen en dunge med ett relativt brant bergspass. Pulkabacke Rävkullen är belägen mitt i bostadsområdet Vidingsjö. Eller bergspass är nog en överdrift. Förmodligen upplevde jag den så utifrån ett barnperspektiv. Det är nog mer rättvist att säga att det är en sten-kulle. Hursomhelst är stenkullen brant och efter lite pulkaåkning och några frys-nätter blir det snart en rapp is-nedfart. Denna nedfart passar ypperligt för stjärtlapp, snowracer och pulka. Vanligt är att det också finns ett gupp att åka i. Bredvid Rävkullen rinner den lilla bäcken Tinnerbäcken vidare mot Berga och mot Tinnerbäcksbadet i stan.
Precis bredvid Rävkullen finner du också en brant konstgjord gräskulle i något mindre format än till exempel den pulkabacke i Skarpan som jag tidigare skrev om i en annan artikel. Skarpan och Rävkullen ligger mycket nära varandra och därför kan det vara en bra idé att besöka båda backarna om du ändå befinenr dig i trakten. Det fina med att det finns två backar är att det är möjligt att liksom sick-sacka däremellan Rävkullen till kullen bredvid. Denna konstgjorda kulle bredvid pulkabacke Rävkullen är också utrustad med en gatlykta längst upp på toppen av backen. Så ja visst är det ljust nog att rasta hunden en kväll i november men det är inte ljust nog att lysa upp en hel pulkabacke en hel pulkakväll så att säga. Ljuset är helt enkelt otillräckligt och skulle behöva uppdateras.
Pulkabacke Rävkullen och barndomsminnen
Rävkullen är egentligen en ganska mytomspunnen plats i Linköping om man pratar med generation 60/70/80/90-tal som är uppväxta i dessa delar av stan, det vill säga, de södra delarna. Ett av mina första minnen är att de vuxna pratade om att det var mycket ungdomsfylla på Rävkullen i samband med Valborgsfirande. Av det skälet flyttade Valborgsfirandet istället till Vidingsjö kyrka i Vidingsjö by. En intressant lokalnyhet på det sena 80-talet. Flera är också säkert de människor som haft sin första fylla eller tagit sin första cigarett på denna höjd. Om jag inte missminner mig var kullen också under en period föremål för utgrävningar av arkeologiska amatörer. Intressant såhär i efterhand. Vet dock inte på vilket sätt denna utgrävning blev dokumenterad. Denna pulkabacke Rävkullen är helt klart värt ett besök en fin vinterdag. Med fördel kan du parkera vid Vidingsjöskolan om du kommer med bil.