Pulkabacke i Vidingsjö

bilden föreställer pulkabacke i Vidingsjö

Nära Vidingsjö motionscentrum finner du en brant och rejäl backe. Denna backe är uppkallad just efter bostadsområdet i närheten som heter Vidingsjö. Backen kallas för Vidingsjöbacken. Faktum är att backen är brant nog för att den genom åren kunnat verka som slalombacke. Eller säger man utförsåkningsbacke? Jag är osäker på om det nu skulle utgöra någon skillnad i den specifika definitionen. Denna pulkabacke i Vidingsjö hade i en svunnen tid faktiskt ett helt eget liftsystem. Givetvis då inte ett avancerat liftsystem utan ett av de enklare maskinerna. Sanningen är att detta förmodligen måste ha varit på 80-talet eftersom jag själv inte har några minnen av liften. Det kan vara ett rykte men om det stämmer vet jag att det ryktades om att motorn blev stulen. Därefter har manuell kraft varit det enda medlet för att bära skidor, pulkor och annat till toppen.

Pulkabacke i Vidingsjö och den gamla liften

Dock bara det faktum att ett liftsystem faktiskt har funnits på platsen gör också att det för dig som läsare borde bli relativt enkelt att skapa dig en föreställning om en ganska rejäl backe. Alltså man har ändå valt att vid ett tillfälle i historien investera i ett helt liftsystem endast avsett för denna pulkabacke i Vidingsjö.

Faktum är att jag har svårt att komma på en backe i Linköping som är brantare och högre än denna pulkabacke. Sanningen är att jag både som barn och som vuxen ibland har gjort en avvägning över att gå hela vägen upp till toppen av backen. Det var inte på grund av svindel utan snarare av förnuft. Jag minns att jag vid några tillfällen valde att åka på en pulka som fick upp sådan fart att det blev omöjligt att styra framfarten. Det kan vara både en risk för den åkande och för framförvarande personer i backen.

Jag vill därför lyfta ett varningens finger och förslå hjälm för upptåget att besöka denna pulkabacke i Vidingsjö. Men under bra förutsättningar kan det vara en fantastiskt rolig upplevelse. I närheten hittar du också en grillplats som hela familjen kan använda. Inte nog med det, Motionscentrum i Vidingsjö är också en fin och roligt plats som kan bjuda på fina dagar i naturen. Klart värt ett besök för den lite mer våghalsiga pulkaåkaren.