Pulkabacke i Skarpan

bilden föreställer pulkbacken i Skarpan

I Linköping nära bostadsområdet Berga och Vidingsjö kan du hitta en mycket imponerande pulkabacke i Skarpan. Skarpan heter stadsdelen och till denna stadsdel hör till exempel Bäckskolan och pulkabacken Skarpan har alltså samma namn som stadsdelen. När du kommer på Haningeleden från Coop Extra i Berga ser du snart på din vänstra sida en större backe precis bredvid Ålerydsvägen. Det är egentligen en stor gräskulle och tillika alltså en pulkabacke i Skarpan. På sommaren är den inte särskilt imponerande men nedanför kullen finns också en hockey-rink och flera fotbollsplaner. Under säsong ser man ofta glada barn och ungdomar som spelar fotboll och då på vintern barn som åker glatt i denna pulkabacke i Skarpan.

Jag är osäker på om det är en skröna eller om det är något jag har drömt. Men faktum är att jag någon gång har hört att denna pulkabacke i Skarpan ska vara byggd av schaktmassorna från när man lät bygga regionsjukhuset i Linköping. Jag tror bestämt att detta ska gälla även för Vidingsjöbacken. Det vill säga pulkabacken i Vidingsjö motionscentrum.

Pulkabacke i Skarpan

Som sagt det är svårt att inte imponeras av denna pulkbacke i Skarpan. Egentligen inte för att den i sak är ett underverk men som konstgjord pulkabacke med ett enda syfte är den ändå imponerande. En hög och mäktig kulle som under vintertid är täckt av snö, is och barn. Barn som springer upp och ned från toppen och åker pulka, stjärtlapp, ”glider” och snow-racer. Det går absolut att jämföra denna pulkabacke i Skarpan med en mänsklig form av myrstack. Det är i alla fall så det ser ut på avstånd.

Denna pulkabacke i Skarpan är lite mer av en upplevelse än att gå ut till sin lilla lokala pulkabacke i området bakom husknuten. Det är snarare lite av en utflykt som du med enkelhet kan göra, till exempel på en helgdag. En av de fina fördelarna är att du inte är styrd av öppettider till exempel. Ett par timmar i Skarpan och därefter Våffel-fika därhemma tillsammans med familj och vänner. Jag har svårt att föreställa mig en bättre lördag för både barn och vuxna. En annat exempel på pulkbacke som håller en mindre storlek men som ändå är mycket brant är pulkabacken i Valla.

Självklart blir det också roligare om du som vuxen vågar plocka fram ditt barnasinne och ta några vågade åk i denna pulkabacke i Skarpan. Men vad du gör akta ländryggen när du åker i de gupp som barnen själva brukar bygga. Om det skulle bli skymning är inte det heller ett större problem då det på toppen av backen finns belysning om än något otillräcklig. Det blir i alla fall inte beckmörkt.